Μονάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Η Μονάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και την έρευνα με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, την επίδραση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και των επιπτώσεών τους τόσο στο ίδιο το περιβάλλον όσο και στην υγεία. Συνδράμει στην αξιολόγηση και τη διαμόρφωση πολιτικών για την βελτίωση, εξυγίανση και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικεύεται στην παρακολούθηση στο πεδίο και στην εργαστηριακή ανάλυση σε ύδατα και απόβλητα, εδάφη και ιζήματα καθώς και ατμοσφαιρικό αέρα.

Ύδατα και απόβλητα

Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση καθώς και η διατήρηση και αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων, όπως οι ωκεανοί και οι θάλασσες, αποτελούν κυρίαρχους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, εκτιμάται η κατάσταση του υδάτινου περιβάλλοντος μέσω φυσικοχημικών και χημικών αναλύσεων των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Επίσης αξιολογείται η ποιότητα του νερού που προορίζεται για πόση, πριν και μετά την επεξεργασία. Μετρούνται και αξιολογούνται οργανικές και ανόργανες παράμετροι συμπεριλαμβανομένων μετάλλων.

Επιπλέον, στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης αξιολογείται το ρυπαντικό φορτίο λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της ποιότητας του οικοσυστήματος μετά την διάθεσή τους στο περιβάλλον.

Εδάφη και ιζήματα

Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την σωστή διαχείριση των εδαφών ώστε να καταπολεμηθεί η απερήμωση και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μελετάται η συσσώρευση και η βιοδιαθεσιμότητα ρύπων, όπως μέταλλα και οργανικές ενώσεις, σε εδάφη και ιζήματα, αρχικά για τον προσδιορισμό της έκθεσης των ζώντων οργανισμών και στη συνέχεια για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Για την επίτευξη αυτών των στόχων αναλύονται επίσης φυτά και άλλοι οργανισμοί του φυσικού περιβάλλοντος.

Ατμόσφαιρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος του 20ου αιώνα. Η εμφάνιση διαφόρων αέριων ρύπων οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία. Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τον σοβαρότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού που ζει κυρίως σε αστικές περιοχές.

Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM), το διοξείδιο του αζώτου (NO2), το διοξείδιο του θείου (SO2) και το τροποσφαιρικό όζον (O3) χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ ως τους πιο επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ατμοσφαιρικούς ρύπους. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το μεθάνιο (CH4) χαρακτηρίζονται από την Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change) ως τα σημαντικότερα αέρια που συμβάλουν στην εμφάνιση κλιματικών αλλαγών, ενισχύοντας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτές οι επιπτώσεις είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για την συνεχόμενη παρακολούθηση αυτών των αέριων ρύπων στο περιβάλλον.